Tentang Bulan

Jutaan terima kasih kepada penulis yang menyumbangkan siri artikel "Tentang bulan" ini. Di harap ia dapat memberi serba sedikit ilmu pengetahuan kepada kita semua


T.O.C

51 ulasan:

  1. satu maklumat yang aneh tapi menarik...aku x terima bulat2 and aku x tolak bulat2.............................................لا تصد قوا ولا تكذبوا

    BalasPadam
  2. Terima kasih, Alfakeer, Apa jua sumber kita sendiri yang harus menilai dan mengkaji kebenarannya.. semoga Allah memberi petunjuk.. Amin..

    BalasPadam
  3. Saya ada sedikit pertanyaan. Rasulullah pernah membelah bulankan? apa terjadi pada mereka yang disana. dan lagi satu Rasulullah tidak pernah dikhabarkan mengenai Allah mengenai perkara2 ini? walhal Rasulullah adalah kekasih Allah. Begitu besar pangkat beliau sehingga beliau dihadapakan didepan Allah swt. dan tidak sedikit informasi atau kisah diberitahu oleh Allah?

    BalasPadam
  4. Saudara pojie, saya cuma berupaya menjawab "Wallahualam" di atas pertanyaan saudara. Saya yang lemah ini juga sedang mencari jawapan terhadap persoalan yang sama.

    BalasPadam
  5. Menjawab persoalan membelah bulan.. menurut hadith ia memang berlaku

    1. Hadis riwayat Abdullah bin Masud ra., ia berkata: Bulan terbelah menjadi dua pada masa Rasulullah saw., lalu Rasulullah saw. bersabda: Saksikanlah oleh kalian. (Shahih Muslim No.5010)

    2. Hadis riwayat Anas ra.: Bahwa penduduk Mekah meminta kepada Rasulullah saw. untuk diperlihatkan kepada mereka satu mukjizat (tanda kenabian), maka Rasulullah saw. memperlihatkan kepada mereka mukjizat terbelahnya bulan sebanyak dua kali. (Shahih Muslim No.5013)

    3. Hadis riwayat Ibnu Abbas ra.: Sesungguhnya bulan pernah terbelah pada masa Rasulullah saw.. (Shahih Muslim No.5015)

    BalasPadam
  6. Ikut hadis dan alquran.. Kalo tak nanti kita sesat.. Kalo takda dlm hadis al quran or sirah xpyahla nak cita lebih2 takut jadi sembang lebih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih saudara "as" kerana sudi membaca. Sememangnya Al Quran dan hadis adalah panduan. Namun salahkah jika mengkaji hal2 sekeliling yang juga adalah ciptaanNya. Jika dulu tidak ada yang mengkaji kebolehan gelombang untuk menyampaikan sesuatu maklumat, tentu hari ini kita tidak berkomunikasi di ruang ini.

      Adakah Saintis Islam seperti ibnu Rush, ibnu khaldun daln lain2 di antara mereka yang mengkaji bintang dilangit itu menjadi sesat?

      Satu masa dulu kebanyakan manusia menganggap dunia ini leper dan bila ada seorang yang mengatakan dunia ini bulat dia dianggap gila dan sesat.

      Kenapa tidak ada orang bertanya, kenapa Allah tak memberitahu dan mengajar Rasulullah ilmu teknologi seperti hari ini kepada baginda untuk memudahkan baginda berdakwah sedangkan baginda kekasihNya?

      Wallahualam

      Padam
  7. salam saudara ajaque,

    bila nak sambung artikel tentang bulan ni? menarik sebab ada banyak kaitan dengan sumber2 sy sendiri.

    buat yang mereka2 yang jahil, senyap tu lagi baik dari berkata2. kalau subjek ni bukan kemahiran anda, lebih baik diam kan diri dan belajar sesuatu. kalau tak minat, boleh la cari blog lain ikut subjek yg anda minati dan ikut kemampuan level pemikiran anda sendiri.

    buat yang lain, kisah ni memang lah takde dalam Quran. tapi ada cerita dalah hadis. sapa yang berminat nak tahu siapa penghuni bumi sebelum adam (al-insaan), boleh cari kitab Mishkat Al-Masabih.

    dari kitab tu boleh tahu siapa itu Al-Bin, Al-Hin, Al-Jin, Al-Insaan dan kaitan dengan artikel "Aku bukan Jin, Syaitan atau Malaikat". kisah tentang makhluk Al-Hin bernama Mizari dari puak Poppy. memang menarik bagi sesiapa yang dapat cantumkan jigsaw puzzle dengan clue2 yang ada ni.

    fyi, dunia yang anda duduk dan lihat sekarang, ada kaitan dengan makhluk2 yang hampir musnah ni. itu sebab subjek ini TERSANGAT RELEVEN dengan hidup manusia sekarang..

    itupun cuma bagi manusia yang nampak, yang mahu memahami dan berusaha cari kebenaran dan jawapan atas segala persoalan hidup..

    BalasPadam
  8. Bulan penuh dengan misterinya... Tapi disorok US dengan propagandanya... Malang sekali bagi kita... Kerana mata hati belum terbuka...

    BalasPadam
  9. 29.11.12 15 muharam 1434 hijrah..jam 6.35 pagi..saya dapat lihat keanehan bulan..Bulan saya nampak agak besar dari saiz biasa, bentuk tak bulat agak lonjong, warna kuning oren..memang jelas itu bukan bulan yg biasa saya nampak..dan paling pelik ada tulisan arab terbentuk diatas, tp tak sempat baca sebab terlalu pantas lebih kurang 5 minit shj terus ditutup macam awan tp bukan awan,warna hitam kebiruan..tertutup macam tirai.. Sahabat saya yg lain juga menyaksikan tp pada pd pukul 8 mlm td tanpa apa tulisan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Laillahillallah Muhammadur Rasulullah

      Padam
  10. Salam Ajaque Rahman, Sy berminat nak baca blog anda http://mistisfiles.blogspot.com/, boleh x kalau sy nak baca untuk menambahkan lagi ilmu didada. Email sy (kacak_boy@yahoo.com) Terima Kasih..

    BalasPadam
  11. mintak izin nak post kat fb, boleh ke?

    BalasPadam
  12. bley tlg tnjuk ajr cmne nk bkak blog http//:mistisfiles.blogspot.com ??

    BalasPadam
    Balasan
    1. ya, sy jugak nak baca blog ni. dulu pernah baca. now dah restricted. boleh bgtau tak mcm mana nak access blog ni. Thanks

      Padam
  13. Bole x invite saya..berminat gak nak baca bloghttp//:mistisfiles.blogspot.com nie
    Email saya shaziad.nordin@gmail.com

    BalasPadam
  14. Assalamualaikum,
    Minta tolong invite untuk access http//:mistisfiles.blogspot.com
    jika boleh
    livinsharkfin@gmail.com

    BalasPadam
  15. sy pun nak minta invite juga nma.golden.resources@gmail.com

    BalasPadam
  16. saya pun..qadriyyah86.blogspot.com

    BalasPadam
  17. Assalamualaikum...
    minta tolg invite utk access blog http//:mistisfiles.blogspot.com
    ezatycomey_89@yahoo.com
    Terima kasih... :)

    BalasPadam
  18. invited saya sekali.. :(

    c0ldblo0d@hotmail.com

    BalasPadam
  19. Salam Ajaque Rahman, sy berminat nak menambah ilmu pengetahuan dgn mbaca blog tuan di http://mistisfiles.blogspot.com harap tuan dpt mberi kongsi dgn emel sy mfarhanjabbar@gmail.com

    Terima kaseh krn bkongsi ilmu.

    BalasPadam
  20. lihat surah asyuro ayat 29..selamat berfikir ^^

    BalasPadam
  21. Aslm.Menarik juga kebanyakan article di sini.

    BalasPadam
  22. invite me too.. ibrahimibp@gmail.com

    BalasPadam
  23. Asalam. Minta tuan sudi menjemput saya masuk ke blog mistis tu. saya penbaca setia dari 5 tahun lps lg. harap dpt jemput sy dgn email sy areulz@gmail.com

    BalasPadam
  24. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  25. invite me farid_cosmos92@yahoocom

    BalasPadam
  26. Salam sejahtera tuan, mohon diberi keizinan untuk melawat blog http://mistisfiles.blogspot.com saya berminat untuk menambah pengetahuan mengenai perkara ini. helmyabdrazak@gmail.com. Syukran ya akhi.

    BalasPadam
  27. Mints invite says ke mistisfiles.blogspot makhir27767@gmail.com. tksih.

    BalasPadam
  28. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  29. nk baca http://mistisfiles.blogspot.com/
    boleh invite sy x --> 1azruls@gmail.com
    tq

    BalasPadam
  30. mohon invite ke mistisfiles.blogspot... susilosumardi@gmail.com. Syukron

    BalasPadam
  31. Minta izin ke ruangan mistisfiles, kamarul.nordin@gmail.com tq tn.

    BalasPadam
  32. Saye pon nak join juga di mistisfiles
    haizulrizwan@gmail.com

    BalasPadam
  33. blh saya nak bace blog tuan di mistisfiles
    naim91ee@gmail.com
    terima kasih

    BalasPadam
  34. Buat pengetahuan semua blogmistisfisfiles bkn blog saya..

    BalasPadam
  35. Saya pun nak . azmeer_skinny@yahoo.com

    BalasPadam
  36. Bukan kata aku tpi kata Allah,, kata aku serta Allah,
    sesungguhnya ilmu Allah itu ada dimana2 yang merasainya saja akan bercerita :)

    BalasPadam
  37. Invite aku k mistifiles ajaque. Byk sumber yg sama ngn aku punya. Lamarakh n kerinchi aku bminat nk tau lebih lg.. percaya kalau aku katakan DNA aku 50% aktif? Pasti tak kan. ammarhakim09@gmail.com

    BalasPadam
  38. Invite aku k mistifiles ajaque. Byk sumber yg sama ngn aku punya. Lamarakh n kerinchi aku bminat nk tau lebih lg.. percaya kalau aku katakan DNA aku 50% aktif? Pasti tak kan. ammarhakim09@gmail.com

    BalasPadam
  39. ASSALAMUALAIKUM SAUDARA AJAQUE..

    Mohon saudara invite sy ke dalam blog tuan mistifiles..Sy sangat tertarik untuk membacanya........

    faisaldanh@gmail.com

    BalasPadam
  40. makasih yah atas informasinya, jangan lupa kunjungi blog aku juga.
    QUEENXXX92

    BalasPadam
  41. invite mistekfiles easynostop17@gmail.com

    BalasPadam
  42. Assalamualaikum
    Tuan tuan yg maklum ttg teori Bumi Datar

    Sy mohon pencerahan berkaitan dgn Tentang Bulan dlm blog ni

    BalasPadam
  43. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    BalasPadam