Selasa, 5 Mac 2013

Kunci

Gendang perang terdengar sana sini,
Namun tidak sama dengan perang satu ini
Tiada perang yg sehebat perang ini
Menang perang ini perang lain milikmu pasti

Segak pahlawan keris tersisip di sisi
Pedang dihunus jangan lupa benteng diri
Berani mati tak mati
Takut mati merana diri

Perjalanan ke sana pasti ada onak duri
Wajib ditempuh walau ia bukan realiti
Hanya keyakinan dapat membuka segala kunci
Pintu kepada hakikat cinta yang sejati

Jika dah jelas,bukan nama rahsia lagi
Jika masih kabur, maksud iman belum pasti
Pejam mata zahir, cuba lihat guna hati
Terzahir itu palsu, cari realiti dalam diri.

18 ulasan:

  1. adakah anda sudah kenal mana satu 'kunci' nya?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Amat sukar untuk hamba yg hina ini menjawabnya.. semoga Dia sentiasa menunjukkan jalan yg lurus..

      Padam
  2. salam

    mau cari itu barang?
    kasi buka itu diri..
    sudah buka..kasi selam dalam-dalam..
    jumpa lubuk..itu barang sudah dekat..
    guna mata takkan jumpa..kena cari guna hati
    itu tempat sgt gelap lagi dalam..walau nyata hakikatnya dikelilingi 'nur' cahaya.
    7 lapis cahaya takkan tertembus..tapi cahaya yg mana?
    1 klu aku diberi..itu barang nyata zahir didepan mata..
    cumanya aku lupa..dimanakah ia.......................

    BalasPadam
  3. harap tuan dapat sambung artikle tergantung yang lain.kita kesuntukan masa. para pengkaji akhoir zaman kini mahu cari jalan keluar dengan segera!

    BalasPadam
  4. klu sekarang rahsia bukit katil yang menyambung hingga ke g.ledang. tuan ada idea?

    BalasPadam
  5. Salam.. mohon izin tuan untuk saya yang jahil ni turut serta..
    dimulai dengan kesyukuran kehadrat allah swt.. dengan kahendak dan izinnya, dengan limpah dan kurnianya, dengan berkat dan syafaat kekasihnya junjungan besar nabi Muhammad SAW.. dengan berkat
    guru2 yang mursyid dan siddiq.. dengan karamah ibu dan hikmah bapa..
    Mengikut perjalan ilmu saya.. kunci ini ada dua, iaitu kunci pada alam kabir dan kunci pada alam saghir..
    alam saghir adalah diri kita..
    Awaluddin ma'rifatullah 'awal agama mengenal allah' adakah mudah?
    mana mungkin kita yang kotor berdindingkan hijab yg tebal ini dapat mengenal allah dengan mudah.. makanya
    Sebelum mengenal allah.. kenallah diri "kenallah diri mu rata2.. baru kenal tuhan yang nyata"
    Makanya di dalam perjalan untuk mengenal diri untuk sampai kepada ma'rifatnya kepada allah itu.. pasti ada kuncinya:-
    pada diri kita
    1.Jasad - Tuan jasad adalah ibu bapa (Taat)
    2.Roh - Tuan Roh adalah Allah (Mohon Ampun)
    3.Ilmu - Tuan ilmu adalah Muhammad SAW (Selawat)
    yang diatas bukanlah kunci tetapi usaha dan amalan untuk membuka kunci..
    Usaha diatas haruslah dengan cara berguru.. dengan guru yang wassil (sampai) pada syariat, hakikat dan makrifatnya. kerana guru2 seperti inilah yang membantu kita membuka kunci2 diri kita..

    wallahu wa'lam hissawab

    Rohulqudus






    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam, boleh beri saya access pada MO? email saya ketemerah@yahoo.com

      terima kasih

      Padam
  6. 2 kalimah syahadah kuncinya

    BalasPadam
  7. Assalamualaikum, minta mohon share mistisfiles.blogspot.com utk pencerahan diri. add bearicko212@gmail.com

    BalasPadam
  8. bila nak update tajuk baru

    BalasPadam
  9. Mane pegi penulis blog ni? Banyak lg topic yg tergantung. Up date pls...

    BalasPadam
  10. assalamuailaikum tuan blog...jika x keberatan mohan invite hamba yg hina ke blog mistisfiles
    remy.skynet@gmail.com

    BalasPadam
  11. alif ba taa...selitkan dan simpulkan...terserlit kunci madah..

    BalasPadam
  12. Salam tuan blog.. mohon invite saya ke blog mistisfiles ...budaxskema94@gmail.com

    BalasPadam
  13. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  14. Bermula Firman Allah "Kuntun Kunzun Makphian" dlm Hadis Qudsi,
    Aku adalah Perbendaharaan Tersembunyi Aku suka dikenali dicintai,
    Aku ciptakan makhluk supaya Aku mereka kenali akan Daku dicintai...
    Jika rasa cinta dicintai tidak ada Harta Tersembunyi itu tidak ketahui.
    Carikan dulu Kunci Wasiat Pembuka Perbendaharaan Tersembunyi.
    Berada ditangan Pemuda AlFattah hanya anak soleh yg mewarisi....

    BalasPadam
  15. Assalamualaikum tuan..mohon invite sy ke mistifiles. Ahmadfahmi232@gmail.com

    BalasPadam
  16. Assalamualaikum tuan..mohon invite sy ke mistifiles.Jasa tuan amat saya hargai. mehrunizag@gmail.com

    BalasPadam